Pictogram
70 - 170 kilo
Gewicht
Pictogram
1,8 - 2 meter
Lengte
Pictogram
20 km/u
Zwemsnelheid
Pictogram
20 - 30 minuten
Adem inhouden
Pictogram
25 - 30 jaar
Leeftijd
Speaker icoon
Zo klink ik
Beluisteren

De gewone zeehond

In het Dolfinarium ontmoet je twee soorten zeehonden: de gewone zeehond en de grijze zeehond. De gewone zeehond (Phoca vitulina) is iets kleiner dan de grijze zeehond en heeft een rondere kop.

Leefgebied

In het wild komen gewone zeehonden voor in getijdengebieden op het noordelijk halfrond, waar plekken aanwezig zijn die bij eb droogvallen. Dit kunnen zanderige kustgebieden zijn, maar ook rotskusten, zandplaten en met wier bedekte riffen. In Nederland vind je ze in de Noordzee en Waddenzee!

Voedsel

Zeehonden zijn echte roofdieren. Het dieet van de gewone zeehond bestaat uit verschillende soorten vis, inktvis, schelpdieren en schaaldieren. Zelf worden ze gegeten door orka’s en grote haaiensoorten.

Leefwijze

Gewone zeehonden leven solitair, wat betekent dat ze graag alleen zijn. Maar op rustplekken of in de paartijd kun je ze zich in grote groepen bij elkaar spotten. Ze kunnen dan soms best agressief zijn naar elkaar! Op het land zijn zeehonden niet heel snel en behendig. Ze kunnen niet op hun vinnen lopen zoals zeeleeuwen dat kunnen. In plaats daarvan hobbelen op hun buik over het zand met behulp van hun voorvinnen. Dit noemen we ook wel ‘bobberen’.  In het water zijn zeehonden meer in hum element. Het zijn hele sterke zwemmers en ze kunnen tot wel 500 meter diep duiken! Je zal een zeehond nooit ver van het water af vinden.

Voortplanting

In de paartijd (juli – augustus) paren vrouwtjeszeehonden met meerdere mannetjes. De draagtijd van de gewone zeehond is 8 maanden, maar door de verlengde draagtijd begint het embryo zich pas na 2 á 3 maanden te ontwikkelen. Dit is gunstig, want zo worden de jongen geboren rond juni- juli, wanneer het lekker warm is. De jongen van een zeehond noemen we ‘pups’ of ‘huilers’.

Pups van de gewone zeehond wegen zo’n twaalf kilo en moeten meteen kunnen zwemmen, omdat ze vaak geboren worden op plekken die bij vloed weer onder water komen te staan. Na twee dagen kan het jong al twee minuten onder water blijven. Gewone zeehonden blijven slechts 3 – 6 weken bij hun moeder. Zodra de zoogperiode voorbij is, laat de moeder haar pup alleen. Ze moeten dus al heel jong zelfstandig zijn!

Kenmerken

De gewone zeehond is een van de kleinere soorten zeehonden. Ze zijn te herkennen aan hun kleine ronde kop, met karakteristieke grote, donkere ogen. Met hun torpedovormige lichaam glijden ze soepel door het water. De vacht is grijs tot bruingrijs met donkere vlekken. De buik is iets lichter van kleur. Aan hun kleine voorvinnen hebben ze scherpe nagels, die ze gebruiken om zich te krabben, om grote prooien uit elkaar te trekken en voor extra grip op ijsschotsen of gladde rotsen.

Ook hebben ze erg gevoelige snorharen, waarmee ze trillingen in het water kunnen waarnemen die hun prooi achterlaat. Op die manier kunnen ze zelfs in troebel water jagen!

Gewone zeehonden hebben 34 scherpe tanden en kiezen die ze gebruiken om hun glibberige prooi te vangen. Maar daar kauwen ze niet mee: ze schrokken hun prooi in één keer naar binnen! Dat is toch wel wat anders dan hoe wij mensen eten – doe ons maar liever een mes en vork…

Zeehond of zeeleeuw?

Vind je het lastig om het verschil te zien tussen een zeeleeuw en een zeehond? Kijk dan eens goed naar de kop! Zeehonden hebben namelijk – in tegenstelling tot zeeleeuwen – geen uitwendige oorschelpen. Ze kunnen wel goed horen, maar de oren zijn aan de buitenkant niet zichtbaar. Als je goed kijkt zie je alleen twee kleine gaatjes.

Daarnaast kan een zeeleeuw zich makkelijker over het land bewegen met behulp van zijn voorvinnen. Zeehonden kunnen dit niet, zij kunnen alleen bobberen. Zie je een dier dus onhandig hobbelen over het land, dan is het waarschijnlijk een zeehond!

Bedreigingen

Gelukkig is de gewone zeehond niet bedreigd in de natuur (IUCN rode-lijststatus: niet bedreigd). Wel lopen veel zeehonden, net als andere zeedieren trouwens, gevaar door verschillende factoren zoals plastic afval, klimaatverandering en de commerciële visserij. Lees hier meer over natuurbehoud en leer hoe ook jij kan helpen om de zeehonden te beschermen.

Wil je naast de gewone zeehonden ook andere bijzondere zee(zoog)dieren als grijze zeehonden, dolfijnenbruinvissenCalifornische zeeleeuwen en Stellerzeeleeuwenen roggen & haaien zien? Kom naar het Dolfinarium en ontdek de wondere waterwereld van heel dichtbij!

 

Volg Dolfinarium
op social media!

Dolfinarium